Dirigent Arne Visser

Arne Visser (dirigent & tubaïst) werd in 1981 te Schoonhoven geboren. Hij werkt als vaste tuba-remplaçant regelmatig bij het Nederlands Symfonie en Ballet-orkest ‘Holland Symfonia’. Ook heeft hij ingevallen bij gerenommeerde symfonieorkesten en ensembles in binnen- en buitenland zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentieorkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Nederlandse Radio-orkesten, het Nederlands Blazers Ensemble, NEOS Brass, het ASKO & Schönbergensemble, het Orquesta Sinfónico de Tenerife, City of Birmingham Orchestra e.v.a.

Hij is de vaste dirigent van driw symfonie-orkesten: Valerius (waar hij ook oprichter van is), het Bataafs Symfonie Orkest en het Nationaal Project Orkest. Enkele hoogtepunten: fragmenten uit ‘Die Zauberflöte’ en ‘Don Giovanni’ (Mozart, met koor en solisten van het Koninklijk Conservatorium), Notenkraker en Zwanenmeer (Tsjaikovski, met ballet), Symfonie nr. 1 (Mahler), Symphonie nr. 5 (Tsjaikovski), Symphonie nr. 9 (Dvorak) en de ‘Zuiderzee-symphonie’ (Dopper). Met het 80 man grote North Sea Symphony Orchestra maakte hij in 2011 een concertreis naar Shanghai, Nanjing, Suzhou, Huzhou en Shaoxing waar duizenden mensen genoten van hun concerten.

Op het Koninklijk Conservatorium (KC) te Den Haag heeft hij Tuba gestudeerd bij docent Hendrik-Jan Renes (tubaïst Rotterdams Philharmonisch Orkest) en studeerde hij in juni 2005 af als ‘Master of Music’ (solo-, kamermuziek-en orkestspel). Hij volgde masterclasses bij de bekende tubaïsten Roger Bobo, Jens Bjørn Larsen en Patrick Sheridan. Op het KC behaalde hij tevens zijn Bachelor-diploma HaFaBra-directie in juni 2006 bij docent Alex Schillings, en werd hij toegelaten tot de 2de faseopleiding (master). Ook volgde hij daar lessen Orkestdirectie bij Wim Bredenhorst en José Miguel Esandi, en nam deel aan internationale masterclasses Orkestdirectie bij o.a. Mark Wigglesworth, George Hurst en Robert Houlihan (Canford Summer School of Music).

Vier jaar lang was hij vaste tubaïst en bestuurslid bij het Nationaal Jeugd Orkest, en toerde door Europa met het Jeunesses Musicales World Orchestra (Wereld Jeugd Orkest). Hij soleerde bij vele orkesten, o.a. het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest, Rotterdams Symfonie Orkest KOV, de Regimentsfanfare Grenadiers en Jagers en Brassband Schoonhoven (waarmee hij de solistenprijs op het laatste Nederlandse Brassband Festival won). Ook nam hij succesvol deel in aan internationale concoursen in Markneukirchen (D), Guebwiller (Demi-finale, Fr.) Luxembourg (Medaille d’Argent) en kreeg een Diplôme d’Honneur op het Prinses Christina Concours. Op dit moment is hij vaste tubaïst bij muziektheatergroep Neo-fanfare 9×13. Ook is hij Tuba-en Euphonium-docent.